Om mig

Dela gärna!

Jag heter Jan Torége, 60-talist med rötterna i Lekebergs kommun strax väster om Örebro i Närke. Jag är född i byn Lanna precis på gränsen där Närkes slättland går över i Kilsbergens blå toppar. Jag är ekonom med inriktning på statistik och nationalekonomi. Sedan 1998 bor jag i Stockholmsområdet och har sedan hösten år 2000 arbetat på Sveriges Kommuner och Regioner. Min närmaste familj består av min fantastiska dotter Ida som snart blir 15 år, Karina som är kvinnan i mitt liv samt två systrar i Örebro som står mig nära.

”Jag tror att Sveriges viktigaste tillgång är vårt internationellt sett höga sociala kapital och jag vill med denna blogg få fler att förstå vad begreppet står för, hur man kan förstärka det samt dess koppling till t.ex. demokrati, välstånd, hälsa och lycka”

Hur kom jag in på detta med Socialt kapital? Många tror kanske att statistiker är ett tråkigt yrke där vi bara sitter och räknar hela tiden. Ja, det finns de som gör det. Men att vara statistiker kan också liknas vid journalistyrket. Journalister är bra på bokstäver och statistiker är bra på siffror, men vi får båda chans att tränga in i en mängd olika ämnesområden! Inte alltid på djupet, men litegrann. Vi lär oss båda tillräckligt mycket för att kunna ställa rätt frågor till dem som verkligen kan! Såväl journalister som statistiker blir därför ämnesmässigt breda – jag kan lite om allt möjligt och är bra på att koppla ihop saker. Att jag kom in på det sociala kapitalet i början av 2000-talet berodde troligtvis på vad jag tidigare hade jobbat med: Inkomst- och välfärdsfrågor, fattigdomsstudier, integrationsfrågor, lokal utveckling, kommunernas företagsklimat och omvärldsbevakning.  Jag började helt enkelt fundera på vad som gjorde att ett samhälle fungerade så bra som möjligt – och jag hittade inte svaren i siffrorna!

”Det vi inte kan förklara, förklarar allt mer av det vi vill förklara”

Bo Wictorin, analytiker, Regionförbundet Sörmland

Tanken är att bloggen ska bli en portal för ämnet socialt kapital. Jag vill här samla det som andra skriver om ämnet, tipsa om artiklar och böcker samt skriva själv om de tankar jag har. Sedan får vi se om jag smyger in lite andra funderingar kring livet så småningom, men i början så är det socialt kapital som gäller.