Kan du använda båda händerna lika bra?

Då är du sannolikt hjärnskadad! Men det kan också vara en superkraft. De två största genierna i historien var troligtvis ambidextriösa (dubbelhänta) – Albert Einstein och Leonardo Da Vinci.

Antalet vänsterhänta och ambidextriösa blir allt fler och en trolig förklaring är att allt fler för tidigt födda barn eller barn med tidiga hjärnskador räddas till livet. Det finns visserligen en ärftlig komponent bakom vänsterhänthet, men för speciellt ambidextriösa finns också samband med hjärnskador som kan ha uppkommit tidigt under graviditeten eller i samband med att barnet fötts för tidigt. Sannolikt finns det två, kanske flera olika sorters vänsterhänthet, beroende på hur hjärnans nätverk är uppkopplade, tror forskarna.

Förklaringen anses vara tidiga så kallade anläggningsskador på hjärnan. Fostret kan också ha haft en liten blödning tidigt under hjärnans utveckling eller skadats på grund av nedsatt syretillförsel i samband med att det fötts för tidigt. Detta behöver dock inte betyda att barn med en tidig hjärnskada kommer att få andra bestående men. Hjärnan har en hög plasticitet, den har en otrolig förmåga att återhämta och omorganisera sig. Men man ska inte heller bagatellisera de här rönen. Det är vanligare att vänsterhänta eller ambidextriösa personer lider av utvecklingsstörningar, eller har kromosomrubbningar.

Frågan om hänthet kan tyckas trivial, men säger mycket om hur hjärnan är organiserad. Sambandet mellan vilken hand vi använder vid precisionsarbete och var någonstans i hjärnan vi har talet, eller språkcentrum, lokaliserat är viktigt. Inte minst vid kirurgiska ingrepp i hjärnan.

Anledningen till att jag skriver om detta är att själv är ambidextriös – jag har ingen dominant hand. Vissa saker kan jag göra lika bra med båda händerna och för de saker som kräver träning verkar slumpen ha avgjort vilken hand jag börjat använda. Jag skriver med vänster, spelar gitarr och trummor som vänsterhänt, men är högerhänt vad gäller racketsporter. I lumpen hade jag svårt för skytte eftersom jag ville skjuta som högerhänt, men titta med vänster öga.

Efter att ha läst om detta för första gången i början av 2000-talet så frågade jag min mamma om min födsel och mycket riktigt bekräftade hon att födseln varit komplicerad och att jag legat i kuvös den första tiden.

Artikel i Dagens Nyheter om vänsterhänthet

För några år sedan hade DN en artikelserie om vänsterhänthet. Jag har tagit en del textstycken från den artikeln till texten ovan och bland annat kunde man i artikeln läsa följande:

Cirka 3 procent använder båda händerna lika gärna. Det finns de som kan skriva med både höger och vänster hand samtidigt och då spegelvänt med vänsterhanden. De har troligen språkfunktionerna fördelade på både höger och vänster hjärnhalva.

Det där är mitt partytrick – att skriva med båda händerna samtidigt och med ena handen spegelvänt. Jag har lätt att tänka i bilder, se mönster som andra inte ser och jag gillar ordlekar (eller pappaskämt som min dotter kallar det).

Men det språkliga har i viss mening varit en utmaning för mig genom åren. Jag passar verkligen in på ”fördomen” om att män inte kan göra två saker samtidigt. Det språkliga tar liksom över hela hjärnan och jag har då svårt att koncentrera mig på något annat. Jag har t.ex. svårt att laga mat och konversera samtidigt (jag kan alltså inte bli någon ny James Oliver) och jag vet inte hur många avfartsvägar jag missat för att jag pratat med passagerarna i bilen. När det blir så här så tycker folk att jag är väldigt disträ, men mina närmaste vet att de ska vara tysta om jag inte riktigt kan vägen.

Jag ska inte gå in på mig själv så mycket. Jag är bra på vissa saker som andra kan ha svårt för och en katastrof vad gäller andra saker som folk normalt har ganska lätt för. Men jag vet numera vad jag ska undvika och var jag har mina styrkor. Anledningen att jag skriver det här inlägget är att denna typ av utvecklingsstörning (som alltså inte behöver innebära några allvarliga men) är så okänd.

Många människor som fått en diagnos (t.ex. ADHD eller dyslexi) eller fått kunskap om sin personlighetstyp (t.ex. introvert eller högkänslig) vittnar om en lättnad när de får reda på det. De har fått en förklaring på varför de upplevt sig som annorlunda och kanske också fått verktyg för att lyfta sina styrker och hantera sina svagheter. På samma sätt så tror jag mer kunskap om denna utvecklingsstörning/-avvikelse gagnar såväl de 3 procent av oss som är dubbelhänta som samhället i stort. För tänk om några av oss har superkrafter?

Jag tror de här superkrafterna handlar om de enstaka individer som kan kombinera sina hjärnors annorlunda aktiveringsmönster med ett osedvanligt högt IQ, som t.ex. Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Benjamin Franklin och Nikola Tesla. Jag har nog inte själv något särskilt högt IQ, men jag har framförallt i mitt jobb ändå haft nytta av mina lite speciella förmågor och med åren också lärt mig hantera det som jag är mindre bra på.

Om det är någon som är dubbelhänt (ambidextriös) och som känner igen sig i det jag skriver – ta gärna kontakt med mig.

18 reaktioner på ”Kan du använda båda händerna lika bra?

 1. Hallå.jag har troligtvis samma fenomen som du har.jag skriver med vänster spelar fotboll med höger äter mat med vänster kan snickra med båda händerna detta är bara såhär vet ej varför.mvh marcus

  1. Testa om du kan skriva med båda händerna samtidigt, varav spegelvänt med vänster hand. Det är ett test på om du fått en skada i hjärnan vid födseln och att hjärnan är kopplad lite annorlund än vanligt.

 2. Jag kan skriva med båda händerna men dock inte med samma precision eftersom de är första gången jag gör dehär men de går helt klart.

 3. Jag använder verktyg med vänster tex skriver, skruvar osv. Jag kastar med höger. Är samtidigt är jag bättre än de flesta att använda ”fel” hand. Är någorlunda dubbelsidad i racketsporterna. Jag kan skriva med båda händerna samtidigt men spegelvänt mot varandra. Jag hade lite svårt att lära mig läsa och skriva. Är trots det akademiker. Läser fortfarande sakta men har trots det lätt för språket och har jobbat som svensklärare.
  Kan se mönster och samband som andra inte ser. Kan genom magkänsla uppfatta när något dylikt inte stämmer. För stt sedan ta reda på felet.

  Hade navelsträngen runt halsen när jag föddes. Var näst intill blå…

  1. Intressant! Jag har träffat på en handfull personer som beskriver det som du och jag upplever. Jag har också lätt för att se mönster som andra inte ser och har även en bra magkänsla för vad som är rätt eller fel. Samtidigt så har jag som sagt lite svårt med språket, i den meningen att jag inte kan göra något som kräver koncentration och samtala meningsfullt med någon annan på samma gång.

   Vi kanske ska bilda en klubb?

 4. Undrat varför jag kan skriva samtidigt spegelvänt med två pennor och så läsaren mittemot kan läsa från sin sida spegelskrift två pennor.

 5. Det här var roligt att läsa. Jag skriver med vänster men kan även skriva med höger (dock lite fulare). Klippa med sax gör jag med höger (vänster går bara inte). Golfklubbor o dyl håller jag i högerfattning, även gitarr, men jag spelar racketsporter som vänsterhänt. Pistolskytte är svårt för inget grepp känns rätt.
  Men så har jag autism också så min hjärna är ju lite annorlunda kopplad, försöker tolka allt i mönster 🙂

  1. Lustigt! Jag hade också stora problem med skyttet i lumpen. Jag ville visserligen trycka av skottet med högerfingret, men jag ville använda vänster öga för att titta i siktet. Det blev helt fel!

 6. Hej! Intressant inlägg! Jag är dubbelhänt och Flemming har det fallit sig så att jag skriver och klipper med höger men gör i princip allt annat med vänster. Om jag t ex bowlar brukar jag börja med vänster men byter till höger om jag blir trött Även jag kan skriva med båda händer samtidigt, ”inifrån och ut”, dvs spegelvänt med vänster.

  En intressant grej är att även min pappa är dubbelhänt… jag har inte hittat något hittills som styrker att det finns någon ärftlig komponent – har du?

  Kul att läsa ditt inlägg i alla fall, skönt att se att det finns fler som jag

  1. Hej! Vi verkar vara några stycken i alla fall. Vi kanske ska bilda en klubb?

   Som jag uppfattar den forskning som finns inom detta område, så beror vår dubbelhänthet på en hjärnskada vid födseln. Hjärnan har så att säga möblerats om, eftersom hjärnan i unga åldrar är relativt formbar. Andra delar av hjärnan kan ta över från de delar som skadats.

   Vet du om din födsel var komplicerad? Och hur var det med dina pappa? Vet han något om denna?

 7. Hej!
  Skulle vara roligt om vi kunde bilda en klubb.
  Kanske kunna träffas och utbyta erfarenheter och stötta varandra.
  Jag kan skriva med båda händerna på en gång, varav den vänstra blir spegelvänd. Jag skriver med höger hand, klipper med höger hand, skär med vänster, arbeten som kräver precision gör jag med vänster hand.
  Har ingen vetskap om nån för tidig födsel eller annan besvärlighet vid förlossningen.
  Jag har barn och barnbarn som är vänsterhänta.
  Hoppas det är någon som vill ta tag i det där med klubben.

  1. Hej!

   Ja, det tycker jag också. Tyvärr har jag inte tid att rådda med en sådan klubb, men visst skulle det vara kul att utbyta erfarenheter med varandra. Det kanske inte behöver vara en klubb, utan att man kanske träffades vid något tillfälle.

 8. Intressant! Även jag som ni över använder båda händer till olika saker. Är i grund och botten vänsterhänt. Min pappa är dubbelhänt men skriver med höger då han tvingades till det i skolan. Jag är student på högskolenivå och har aldrig haft svårt för språk däremot är matematik inte min starkaste sida. Jag känner igen mig i mycket utav det ni andra skriver! Jag vet inget om någon komplikation vid födelsen eller under graviditeten. Kul och intressant inlägg!

 9. Hej!
  Här en till. Hade svårt med tal o skriva i början. En grannfru frågade mor om det var något fel på mig. Har alltid haft lätt med matte. Däremot fått jobba med språken.
  Tog som enda släkting den gamla studenten och fortsatte med o plugga på universitet. Har senare inga problem med engelska i tal eller skrift. Bra minne ( även bild) på både gott och ont ( minns de tråkiga också). Kreativ, praktisk och teoretisk. Kan spika (byggt flera hus) och skriva med båda händerna. Ingen aning om tiden i mammas mage, mer än att jag var en stor gosse när jag kom ut. IQ har väl inte haft några högre tankar om mig själv. Pappa kunde vrida på ena ögat, farfar var duktig musiker o kompositör och min dotter är med i Mensa gängets. Kanske finns lite genetiskt också. Kul att ta del av och vi verkar ju vara ett gäng som mår bra trots allt!

  1. Hej!

   Ja, vi börjar bli några stycken nu. Jag tror inte vi kommer att hitta exakta likheter mellan varandra. Det rör sig troligtvis om en liten hjärnskada vid födseln. Var i hjärnan den uppstår, hur allvarlig den är och hur övriga hjärnan kompenserar för detta kan ju vara väldigt olika från person till person. Men det som verkar förena oss är det ambidextriösa, att vi kan använda båda händerna ungefär lika bra. Det verkar också vara vanligt med vissa språkproblem (ibland övergående med åldern). Och givetvis kan genetiskt arv också spela in.

 10. Hallå kul att det finns fler som använder båda själv skrev jag med vänster från början sen övade jag lätt upp högern efter en liten olycka
  Spelade fotboll med båda fötterna racketsporterna blev ju en överraskning när jag mitt i spel byte hand
  Friidrott var dock lurigt spjut vänster kula högern hockeyn lika med båda
  Kan skriva samma ord samtidigt men ej spegelvänt
  Träffade en hjärnkirurg i mitt jobb som reagerade på mitt skiftade med pennan utan att jag tänkte på det som gärna skulle undersöka vad det är som kan förklara detta
  Men jag var ej då så intresserad av svar
  Tycker det är skönt att byte näve när skottar spikar m.m
  Hade gott alla

  1. Haha, jag känner igen mig med racketsport. När jag spelade tennis eller bordtennis och inte riktigt nådde med min backhand kunde jag byta hand till vänster. Motståndaren kunde komma av sig av ren häpnad! Likadant är det när man blir trött i ena handen – att det är lätt att byta. Det är en fördel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.